بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت ، چاقی به تجمع غیرطبیعی و مازاد چربی در بدن گفته می شود، که علاوه بر اینکه ظاهر شخص را ناموزون می سازد،عوارض بالینی فراوان و خطرات کشنده ای برای فرد ایجاد می کند.
توده چربی به واسطه بزرگ شدن سلول های چربی در پی رسوب لیپید و نیز به دنبال افزایش تعداد سلول های چربی زیاد می شود.
پیش بینی می شود چاقی در سال 2025 مشکل درجه 1 سلامتی در کل جهان باشد.
چاقی بیماریی زمینه ای برای ایجاد:آرتریت،بیماری ریه،آپنه خوابی،دیابت نوع دوم،مقاومت به انسولین،نشانگان متابولیک،فشار خون بالا،هیپرلیپیدمی،ترومبوامبولی،بیماری کیسه صفرا،بیماری رفلاکس از معده به مری،نارسایی قلبی، کبد چرب غیرالکلی،نقرس،ناباروری،بیماری کرونر قلبی،بی اختیاری در دفع ادرار ،آب مروارید و سرطان می باشد.
همچنین چاقی اثرات روانی و اجتماعی بسیاری بر روی فرد ایجاد می کند که در اکثر موارد سبب ایجاد نگرش منفی فرد نسبت به خودش، گوشه گیری، عدم برقراری ارتباط های اجتماعی و داشتن دوستانی محدود می شود.
تشخیص و درجه بندی چاقی از طریق شاخص توده بدنی انجام می شود که افراد دارای
شاخص توده بدنی یا BMI بین 18.5 تا 24.9 نرمال
، 25 تا 29.9 اضافه وزن،
30 تا 34.9 چاقی درجه یک،
35 تا 39.9 چاقی درجه دو
بیش از 40 چاقی درجه سه هستند.
علل ایجاد چاقی به صورت زیر دسته بندی می شود:
1.عوامل ژنتیکی: وراثت، جهش
2.عوامل محیطی: رژیم غذایی غیر استاندارد، درشت مغذی های رژیم غذایی، فعالیت بدنی و تحرک ناکافی، کم خوابی، ترک سیگار، یائسگی
3.عوامل عفونی
4.عوامل دارویی: مصرف داروهای کورتونی، مصرف داروهای اعصاب، مصرف داروهای ضد بارداری
5. برخی از بیماری ها: سندرم تخمدان پلی کیستیک، کم کاری تیروئید
توزیع چربی(انواع چاقی) به دو شکل تقسیم بندی می شود:
1. فرم آندروئیدی:فرم مردانه،سیب مانند، که چربی در تنه و شکم می باشد
2. فرم گاینوئیدی : فرم زنانه،گلابی مانند، که چربی در ران و باسن تجمع می یابد.